KWT WFRG/NLV te Heerle, 11 februari 2017

Door Saskia de Kort

Een test om te kijken of je hond geschikt is voor veldwedstrijden.
Voor dit soort wedstrijden dien je wel heel gericht te trainen met je hond. Inspringen, piepen, je hond aanraken, niet dirigeerbaar zijn, uit de hand gaan of niet netjes het wild binnen brengen zijn uitsluitende fouten. Je zal bij een van deze fouten niet direct uit de wedstrijd gehaald worden maar een hoge kwalificatie zal er niet meer gegeven worden.

Er deden 15 honden mee waarvan 4 flatcoats. Als flatcoat/labrador voorjager voor mij natuurlijk een mooie wedstrijd! Na een uur theorie vertrokken de deelnemers, helpers, kijkers en keurmeesters Henk Slijkhuis en Rob Schmidt het veld in. In de ochtend was er een walk-up waarbij iedere hond twee beurten krijgt, als iedereen geweest was werd er gewisseld zodat je bij de andere keurmeester nog een beurt kreeg.

Organisatie Bert van der Graaf vertelde dat het niveau al zoveel beter was dan vorig jaar. Toch vond ik de honden onrustig en leek het soms een rommelig geheel. Honden sprongen in, piepte of konden de verleiding niet aan en vertrokken naar het verkeerde apport waarna ze zich niet lieten dirigeren. Uiteraard waren er ook die prachtig mooi werk lieten zien.

In de middag stond je met 2 honden op post en was er duidelijk meer rust in de honden. (Of waren de voorjagers minder nerveus...) Ik heb genoten van eigenlijk alle honden, prachtige markeren en sommige honden lieten zich moeiteloos dirigeren. Ze leken weinig last te hebben van alle afleidingen op het veld.

Er werd afgesloten met een drijfjacht waarbij alle 15 honden in een linie werden opgesteld. Geweldig als je daar dan achter staat en ziet dat sommige honden over een enorme passie beschikken.

Aan het einde van de dag werden alle honden individueel besproken en bleken er 4 honden geschikt te zijn bevonden voor veldwedstrijden.

Een mooie dag, ik had graag mee gedaan maar mijn hondje besloot een maand eerder loops te worden...

Saskia de Kort