Dit lust je rauw
Waar je op moet letten bij het voeren van vers vlees
Tekst: Prins Petfoods
Het aantal eigenaren dat hun hond vers vlees wil voeren stijgt. Sommige mensen zien het als de meest natuurlijke manier van voeren. Anderen zien positieve gezondheidseffecten of vinden een vers vleesvoeding smakelijker voor hun dier. Waar moet je op letten bij het geven van een rauwe maaltijd?
Er zijn verschillende manieren om een hond rauw te voeren. Je kunt kiezen voor een kant-en-klare vers vleesvoeding, of een rauwe maaltijd helemaal zelf samenstellen en bereiden. Een rauwe vleesvoeding bestaat vaak uit spiervlees, orgaanvlees en beenderen/kraakbeen, bij voorkeur aangevuld met granen, groenten, oliën, vetten, vitaminen en mineralen. Granen, groenten en fruit leveren in de vers vleesmaaltijd de onontbeerlijke vezels die nodig zijn voor een goede darmflora.
Compleet
Een heel belangrijk aandachtspunt van een rauwe voeding is of de voeding compleet is, zodat de hond alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Het zelf bereiden van een dieet is absoluut mogelijk, maar hier heb je veel kennis voor nodig en het kost ook veel tijd. Het is namelijk niet alleen belangrijk dat een hond voldoende eiwit binnenkrijgt, maar bijvoorbeeld ook voldoende sporenelementen zoals mangaan en koper. Die informatie is vaak niet van alle ingrediënten bekend.
Kant-en-klaar
Daarom wordt vaak gekozen voor een kant-en-klare diepvries vers vleesvoeding. Maar pas op: niet al deze kant-en-klare voedingen zijn per definitie compleet. Dat is iets om goed op te letten. Een volwassen hond zal bij een eventueel tekort aan bepaalde ingrediënten daar niet snel verschijnselen van laten zien, maar pups kunnen maar één keer goed opgroeien. Als er problemen ontstaan, zijn die vaak moeilijk omkeerbaar.
Check de verpakking
Weten of een vers vleesvoeding écht compleet is? Dan moeten de kreten
‘compleet’ of ‘volledig’ op de verpakking staan. Zo niet, dan vormt de voeding géén complete maaltijd.
Hygiëne
Een ander belangrijk aandachtspunt bij het voeren van vers vlees is de hygiëne. Rauw vlees bevat bacteriën. Daarom kan een vers vlees voeding minder geschikt zijn als er kinderen, zwangere vrouwen, senioren of mensen met een verminderde weerstand in de omgeving van de hond wonen. Voer je rauw? Was dan je handen als je met vers vlees in aanraking bent geweest. Maak ook alle oppervlakken en benodigdheden schoon die met rauw vlees in contact zijn geweest. Diepvries vers vlees kun je het best ontdooien in een afgesloten bak of in een afgedekte bak in de koelkast of bij kamertemperatuur. Voerbak leeg? Was de bak dan meteen af.
Energievreters
Diepvries vers vleesvoedingen bevatten veel meer vocht dan droogvoedingen. Vocht is heel belangrijk voor een hond, maar bevat geen andere voedingsstoffen en levert ook geen energie. Van een voeding met een hoog vochtgehalte zal een hond dus meer moeten eten om voldoende energie binnen te krijgen. Bij drachtige dieren of honden die extreme prestaties moeten leveren kan de maagcapaciteit bij het voeren van vers vlees soms een beperkende factor zijn: om voldoende ‘brandstof’ binnen te krijgen zou het dier er meer van moeten eten dan zijn maag kan verwerken. Een droogvoeding kan bij ‘energievreters’ mogelijk beter passen, omdat die per gram veel energierijker is.
Kuurtje gehad?
>Een antibiotica- of ontwormingskuur kan belastend zijn voor de darmflora van je hond. Twee tot drie dagen na zo’n kuur een vers vleesmaaltijd geven kan helpen de darmflora te herstellen.
Gezondheid
Sommige soorten voeding kunnen minder geschikt zijn bij specifieke gezondheidsproblemen. Als een dier bijvoorbeeld nierfalen heeft wordt aangeraden weinig eiwit en fosfor te geven, dat juist in vers vleesvoeding veel aanwezig is. Als een dier last heeft van blaasgruis kan een vers vleesvoeding vanwege het hoge vochtgehalte juist weer erg geschikt zijn.
Wat past bij mijn hond?
Wil je weten wat bij jouw hond het beste past? Vers vlees, brok, of misschien wel een combinatie daarvan? De voedingsdeskundigen van het Prins CareTeam helpen je graag op weg met een goed advies, wat je ook voert of voeren wilt: www.prinspetfoods.nl/careteam